Българските работодатели определено не са готови да въведат 4-дневна работна седмица.

...
Българските работодатели определено не са готови да въведат 4-дневна работна седмица.
Коментари Харесай

Експерт: Това ще създаде напрежение на пазара на труда, ако всички фирми от даден сектор не го направят! Българският бизнес не е готов

Българските работодатели определено не са подготвени да вкарат 4-дневна работна седмица. Факт е, че към момента в България не става въпрос за наклонност. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Георги Първанов, специалист " Човешки запаси ".

По думите му е доста значимо по какъв начин ще се подходи към прекосяването към по-малко работни дни: " Много е значимо цели браншове и бизнеси, където това е допустимо, да минат дружно към подобен метод, а не единични компании да го вършат, защото това ще сътвори напрежение на пазара на труда. Българският бизнес не е подготвен. И в този момент изоставаме като продуктивност, във връзка с други страни. И с 4-дневната седмица ще се изисква още по-голяма готовност. Важно е освен фирмите да се приготвят, ами и пазара. Тоест, самите клиенти-потребители на съответните услуги, да знаят, че или петък или понеделник, или както се реши, е почивен ден за целия този отрасъл, и за всички компании в цялата страна ".

Според специалиста е въпрос на време това да се случи в България: " Моята прогноза е още за следващата година и в идващите 2-3 години, че ще имаме от ден на ден такива случаи. Законодателно също ще бъде решен въпросът. Но еднопосочно 4-дневната седмица води до доста по-добра мотивация, доста по-малък стрес, хората са по-фокусирани и съсредоточени. И им остава доста повече време за отмора, да работят над себе си, да се развиват.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР